Tea Recipes
Hojicha Yogurt Tiramisu-style Dessert*
CHAMART
CHAMART introduces tea recipes, but this recipe has not been verified by a third party. Thus, please use the recipe as a reference.
When your sponge cake doesn’t rise properly and turns out dense, or when your pound cake or muffins become too hard, here’s a simple recipe you can make.
Ingredients (for 1 person/150ml of dessert cup) :
粉末ほうじ茶 小さじ軽く1杯 (約2g)
ヨーグルト 100ml
硬くなったスポンジケーキ、パウンドケーキ、マフィンなど 適量
砂糖 お好みの量
ミルクチョコレート 約10g
Method :
1. スポンジケーキを小さく切り、器の半分の深さまで敷き、スプーンなどで上から軽く押さえます。
この写真では、ほうじ茶スポンジケーキを使っています。
2. ヨーグルトに好みの量の砂糖と粉末ほうじ茶1gを入れ、よく混ぜます。
3. 1に2をかけます。
4. 市販の板チョコをおろし金などで細かくし、残りの粉末ほうじ茶1gを加え混ぜ合わせます。3に粉末ほうじ茶を混ぜたチョコレートをふりかけます。
*Even if you use the same temperature and time settings, the degree of doneness may vary depending on the oven model and its age. The oven temperatures and times mentioned in this article are only a guide, so please adjust the temperature and time settings to match your specific oven and avoid overcooking or undercooking the food.
*Tea leaves contain caffeine. The diuretic, stimulant and anticancer effects of caffeine intake are clinically recognized. On the other hand, excessive intake of caffeine may have a damaging effect on health. Especially, pregnant or breastfeeding women, and children should be careful with the amount of caffeine they intake.
Please click here for the details of caffeine.
Reference:
農林水産省 カフェインの過剰摂取について
https://www.maff.go.jp/index.html
公益社団法人日本茶業中央会(2013) 新版 茶の機能: ヒト試験から分かった新たな役割 第一刷 一般社団法人農山漁村文化協会
大森正司、阿南豊正、伊勢村護、加藤みゆき、滝口明子、中村羊一郎編(2017) 茶の事典 初版第一刷 朝倉書店
高野實、谷本陽蔵、富田勲、中川致之、岩浅潔、寺本益英、山田新市 (2005) 緑茶の事典 改訂3版 柴田書店
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