MENU

Tea Recipes

Hojicha yogurt dessert in the tiramisu style*

CHAMART

CHAMART introduces tea recipes, but this recipe has not been verified by a third party. Thus, please use the recipe as a reference.

スポンジケーキを焼いたけれど、上手く膨らまず硬めのスポンジになった時や、パウンドケーキやマフィンが硬くなった時に、手軽に作れるレシピです。

Ingredients (for 1 person/150ml of dessert cup) :
粉末ほうじ茶 小さじ軽く1杯 (約2g)
ヨーグルト 100ml
硬くなったスポンジケーキ、パウンドケーキ、マフィンなど 適量
砂糖 お好みの量
ミルクチョコレート 約10g

Method : 
1. スポンジケーキを小さく切り、器の半分の深さまで敷き、スプーンなどで上から軽く押さえます。
この写真では、ほうじ茶スポンジケーキを使っています。

2. ヨーグルトに好みの量の砂糖と粉末ほうじ茶1gを入れ、よく混ぜます。

3. 1に2をかけます。

4. 市販の板チョコをおろし金などで細かくし、残りの粉末ほうじ茶1gを加え混ぜ合わせます。3に粉末ほうじ茶を混ぜたチョコレートをふりかけます。

*Tea leaves contain caffeine. The diuretic, stimulant and anticancer effects of caffeine intake are clinically recognized. On the other hand, excessive intake of caffeine may have a damaging effect on health. Especially, pregnant or breastfeeding women, and children should be careful with the amount of caffeine they intake.

Reference:
農林水産省 カフェインの過剰摂取について
https://www.maff.go.jp/index.html
公益社団法人日本茶業中央会(2013) 新版 茶の機能: ヒト試験から分かった新たな役割 第一刷 一般社団法人農山漁村文化協会
大森正司、阿南豊正、伊勢村護、加藤みゆき、滝口明子、中村羊一郎編(2017) 茶の事典 初版第一刷 朝倉書店
高野實、谷本陽蔵、富田勲、中川致之、岩浅潔、寺本益英、山田新市 (2005) 緑茶の事典 改訂3版 柴田書店